Măsuri specifice de protecție a clienților în spațiul special amenajat din exteriorul unităților de alimentație publică

Prevederi de relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă

Măsurile au fost aprobate prin ORDINUL nr. 966/1.809/105/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 461 din 30 mai 2020, și vin în completarea Hotărârii nr. 26 din 28.05.2020 detaliază o serie de prevederi de relaxare a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 dispuse pe durata stării de alertă. (Mai multe detalii despre aceasta găsiți într-un articol anterior pe blogul nostru.)

  • O imagine care conține în aer liber, mobilă, Masă de bucătărie și sufragerie, Masă în aer liber

Descriere generată automatLa intrare se va face un triaj observațional, iar accesul clienţilor cu simptome vizibile de infecție respiratorie va fi interzis;
  • Operatorii economici din sectorul alimentației publice se vor asigura că la intrare și la grupurile sanitare există dispozitive cu produse biocide avizate, necesare dezinfectării mâinilor clienților, precum și informarea acestora cu privire la modul de utilizare;
  • Se recomandă stabilirea de circuite cu sens unic ce trebuie parcurse de clienți în interiorul terasei, astfel încât să se minimizeze contactele între clienți (exemplu: înspre și dinspre toaletă);
  • Se va interzice transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și a altor obiecte, de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la o masă și, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosință;
  • Se asigură că la servirea mesei personalul va purta mască și mănuși, iar mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei;
  • Se interzice consumul de produse în picioare, pentru a minimiza circulația clienților în interiorul terasei;
  • Se stabilește un număr de maxim 4 clienți care pot ocupa o masă, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu;
  • Se asigură respectarea unei distanțe de minimum 2 metri între ocupanții meselor alăturate;
  • Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate și să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire între clienții localului;
  • Va exista, totodată, un registru de evidență a rezervărilor clienților, astfel încât în cazul apariției un caz de îmbolvnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul clienților unității de alimentație, să existe date concrete pe baza cărora să se poată efectua ancheta epidemiologică;
  • Se asigură că se efectuează dezinfecția meselor, după fiecare client/grup, cu produse biocide care necesită un timp minim de contact, avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide.

Textul integral al Ordinului poate fi consultat aici.

Imagine cu pqb
pqb

Alte articole