COVID-19 si SSM

Pentru ca in ultimele doua saptamani am fost asaltati de cereri de consultanta pe problematica COVID-19 si pentru ca sunt inca in piata oameni care nu inteleg ce legatura are COVID-19 cu sanatatea si securitatea in munca (SSM) am decis sa furnizam un material care sa fie de ajutor companiilor.

In acest context angajatorii trebuie sa comunice mai mult cu angajatii, astfel incat sa nu ajungem in situatii de panica si sa asigure continuitatea afacerii. Specialistii de SSM sunt obligati sa monitorizeze in permanenta riscul biologic si sa actualizeze masurile de prevenire in functie de evolutia evenimentelor.

De urgenta trebuie sa demarati re-evaluarea riscului biologic si sa revizuiti planul de prevenire si protectie. Detaliez mai jos cateva sugestii de măsuri pentru actualizarea planului de prevenire, pentru reducerea riscului de infectarea sau pentru cazurile: angajat infectat cu COVID 19 în cadrul companiei sau închiderea școlilor. Va rog completati aceasta lista si cu alte masuri pe care compania voastra le ia si daca folositi aceasta lista pentru actualizarea planului de prevenire si protectie, asigurati-va ca se si implementeaza. Orice astfel de masura din planul de prevenire si protectie care nu este implementata genereaza riscuri de raspundere legala pentru managementul companiei.

1. In cazul in care este identificat un caz de infectare cu COVID 19 in cadrul companiei, se anunta DSP care vor recomanda produsele ce trebuie utilizate pentru dezinfectarea spatiilor. Tot personalul care a venit in contact cu persoana diagnosticata cu COVID 19 intra in auto-izolare la domiciliu daca nu prezinta simptome. In cazul in care prezinta simptome vor contacta 112 pentru a fi transportate cu izoleta la locatia unde se realizeaza carantina.

2. Avand in vedere ca se inchid scolile trebuie apelat la telemunca pentru joburile care nu cer prezenta fizica la birou. Cu exceptia familiilor monoparentale, se poate negocia astfel incat prezenta sa fie o zi remote, o zi la birou (pentru functiile care necesita prezenta fizica la birou). Am atasat AICI si hotararea comitetului de situatii de urgenta, adoptata in sedinta de ieri. 

3. Pentru reducerea riscului de imbolnavire generat de transportul de acasa catre locul de munca si inapoi:

  • Utilizarea optiunii de telemunca;
  • Utilizarea optiunii orar flexibil pentru a limita expunerea la riscul de imbolnavire generat de aglomerari de persoane din mijloacele de transport in comun in intervalele orare de varf;
  • Utilizarea pe cat posibil a variantei de a ne deplasa catre locul de munca impreuna cu alti colegi utilizand autoturismele personale/de serviciu (car sharing).

4. Pentru reducerea riscului de imbolnavire la locul de munca

  • Limitarea pe cat posibil a intalnirilor (interne/externe) cat si a numarului de persoane participante la intalniri;
  • Evitarea contactelor fizice directe (ex. handshaking) cu colegii cat si cu clientii externi;
  • Comunicarea catre toti angajatii a regulilor de igiena (aveti mai jos un draft de mail de informare privind regulile de prevenire si cele privitoare la situatia COVID);
  • Informarea imediata a managerului direct si intrarea obligatorie in telemunca incepand de la primele semne de raceala pe care le constata angajatul;

Intoarcerea la munca a angajatilor care au intrat in auto-izolare sau care au iesit din carantina se va face doar cu avizul "apt" din partea medicului de medicina muncii. Evident, masurile comunicate de catre autoritati raman valabile.

Propunere template email comunicare interna:

Buna/ Buna ziua ...

Intrucat ne aflam intr-o perioada in care ne confruntam zilnic in activitatile / interactiunile noastre cu subiectul “Coronavirus “(COVID-19), dorim sa venim cu urmatoarele precizari :

În România sursele oficiale privind informațiile despre “Coronavirus“ sunt:

- Direcția de Sanatate Publica - http://www.cnscbt.ro/index.php/info-medical
- Ministerul Sanatatii - http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/
- Ministerul Afacerilor externe - pentru calatoriile in strainatate - http://www.mae.ro/node/51759

O alta resursa cu informatii este Organizatia Mondiala a Sanatatii - https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019

Este important atat pentru noi insine, cat si pentru colegii nostrii, sa apelam DOAR la informatii din surse oficiale. Sursele enumerate mai sus ofera informatii privind prevenirea, modul de actiune in cazul in care suntem infectati cu COVID și informatii pentru cei care calatoresc in strainatate.

De asemenea, la momentul actual in tara ne confruntam cu o statistica ingrijoratoare privind epidemia de gripa sezoniera (Gripa de tip A/B), intrucat conform statisticilor oficiale din cauza virusului gripal au fost inregistrate 58 de decese, iar la nivel national numarul total de cazuri de infectie cu virusul gripal este de 165.000 de persoane.

Linkul de mai jos ne ofera informatii cum ne putem proteja de virusul sezonier: http://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/618-gripa-si-vaccinarea-antigripala-informatii-utile/file

Implicati specialistii de sanatate si securitate in munca cu care lucrati, fie ca ii aveti angajati interni, fie contractori, in tot ceea ce inseamna prevenirea infectarii cu COVID 19 pentru ca va pot ajuta in elaborarea politicilor si masurilor de prevenire si de business continuity.

>