Economia Romaniei pierde anual peste 11,5 milioane de euro din cauza accidentelor de munca

articol aparut pe Forbes, Bursa, Economica, Agerpres, Romania Libera, Cariere, Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Business Review, Gandul

Impactul financiar minim asupra economiei din cauza accidentelor de munca este de aproape 52 de milioane de lei, fara a lua in calcul tratamentul medical, intarzierile de productie sau recrutarea si formarea de salariati noi – arata un studiu, elaborat in premiera, al companiei Eurofin. Acest lucru se intampla in conditiile in care Romania este in topul tarilor din Uniunea Europeana cu cele mai multe accidente de munca mortale, raportat la numarul de angajati si de peste 3 ori mai mare decat media blocului comunitar, arata datele Institutului European de Statistica – Eurostat.

’’Cercetarea noastra s-a raportat la ultima statistica europeana disponibila din domeniu, conform careia, Romania a inregistrat la nivelul anului 2016, un numar total de accidente de munca de 4.424. Luand in calcul costul mediu lunar al fortei de munca, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica, de 3.493 lei/salariat, am determinat o medie a costurilor legate de concediul medical, plus contravaloarea zilelor de munca pierdute, a celor aferente unui numar minim de zile de spitalizare, a costurilor ce implica cercetarea accidentului (HR, personal juridic, personal specializat in sanatatea si securitatea in munca – SSM) si amenda minima care se aplica, conform legislatiei in vigoare in astfel de situatii.”

Total accidente de munca in 2016 (sursa: Eurostat) – 4.424

Suma ar fi în realitate de pana la 9 ori mai mare, arata specialistii in securitatea si protectia muncii. 

Am ajuns, astfel, la o suma totala de peste 11,5 milioane de euro, fara a lua in calcul tratamentele, medicatia sau interventiile chirurgicale, intarzierile de productie si penalitatile pentru livrarile amanate, raspunderea penala a angajatorului, contravaloarea produselor sau materialelor distruse, nemaivorbind de scaderea moralului salariatilor companiei – cu impact direct in productivitate si calitate, cresterea turnover-ului de personal sau publicitatea negativa a brandului de angajator. Sumele ar fi fost, in aceste conditii, de cel putin 8-9 ori mai mari’’- explica Daniel Milicescu, expert SSM. 

Conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Muncii si Justitiei Sociale sectoarele economiei nationale cu cele mai multe accidente de munca sunt: comert cu amanuntul, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, transporturi terestre si transporturi prin conducte, constructii de cladiri, silvicultura si exploatare forestiera, la ultimele 3 categorii inregistrandu-se si cele mai multe accidente mortale. Municipiul Bucuresti, Brasov, Constanta si Sibiu sunt judetele fruntase la acest capitol.

Legislatie deficitara

’’Cred ca este momentul ca statul roman sa vina cu solutii concrete pentru incurajarea politicilor active in SSM deoarece suntem, inca, departe de o cultura a protectiei angajatului, realitate confirmata de cifre. Legislatia pune accent in acest moment mai mult pe ’’productia de hartii’’ si mai putin pe actiuni consistente de preventie. Pentru o firma cu 2-3 angajati, completarea fiselor nu este o problema relevanta, dar pentru angajatorii care au 5000 de angajati, devine o problema reala. Daca luam in calcul si fisele de instruire in domeniul situatiilor de urgenta, pe langa cele de SSM, se aduna, deja, 10.000 de fise. Durata minima de completare este de 45 de secunde, rezulta 125 de ore. Daca luam in calcul un calendar de instruiri trimestriale, (4 instruiri/an) ajungem la 500 de ore de munca/an doar pentru completarea fiselor. Prin urmare, un angajat ar trebui sa munceasca aproape trei luni dintr-un an doar pentru aceste hartii. Daca luam in calcul un salariu net de 3000 de lei, atunci doar costurile salariale directe sunt de aproape 16.000 lei. In plus, in Romania, legislatia din domeniul SSM nu este conectata cu sistemul de asigurari de sanatate, o companie cu 0 accidente de munca, platind aceeași suma ca o companie care inregistreaza astfel de incidente’’ – adauga Daniel Milicescu. 

Eurofin Consult este o societate romaneasca cu o experienta de peste 13 ani in domeniul sanatatii sși securitatii ocupationale.

  • 5 years ago
  • Media
>